Sommaräventyr på kollo

02 juni 2024
Veronica Urena

editorial

Sommarlov är synonymt med äventyr, avkoppling och nya vänskaper för barn och tonåringar. Ett traditionellt inslag under detta fria skollov är kollo, eller koloni, som ger ungdomar chansen att uppleva naturen, delta i organiserade aktiviteter och utveckla sociala färdigheter i en trygg miljö. Kollo är en mångårig tradition i Sverige och erbjudanden om dessa läger finns spridda över hela landet, anpassade för olika åldrar och intressen. I den här artikeln dyker vi djupare in i vad kollo innebär och hur det kan berika så många barns somrar.

Att åka på kollo: En introduktion

Kollo, kort för koloni, är en organisationsform för barns och ungdomars sommarvistelse som har funnits sedan slutet av 1800-talet. Ursprungligen skapades kollon för att ge barn från städernas trånga miljöer chansen att tillbringa tid i den friska landsbygdsluften. Idag handlar kollo inte bara om hälsa utan också om att erbjuda roliga och lärorika sommarupplevelser. Barnen får chansen att leva och sova i en annan miljö än hemmet, ofta i naturnära stugor eller tält, och delta i en mängd olika aktiviteter anordnade av erfarna ledare.

På ett traditionellt kollo kan barnen få prova på allt från kanotpaddling, klättring och bad till olika bollsporter och kreativa verkstäder. För de yngre barnen ligger stort fokus på lek och enkel scouting, medan äldre barn och tonåringar kan ta sig an mer avancerade utmaningar och projekt. Det sociala samspelet spelar en central roll och många barn återvänder år efter år till samma kollo, där de bildar långvariga vänskaper.

kollo

Livslånga minnen och vänskap

En av de mest värdefulla aspekterna av kollo är de minnen och vänskaper som knyts. Då barnen befinner sig utan sina föräldrar och i en ny miljö, främjas deras självständighet och förmågan att knyta band med nya människor. De delade upplevelserna under kolloveckorna skapar en stark gemenskap som kan vara livslång. Det är en tid av första gånger första gången man paddlar en kanot, första gången man sover borta från familjen eller första gången man vågar stå på en scen vid en lägertalangshow.

Ledarna på kollon är ofta unga vuxna som själva varit deltagare i barndomen och som vill ge tillbaka till samma gemenskap genom att skapa magiska somrar för den nya generationen. Med speciellt fokus på inkludering och positiv uppmuntran, hjälper de barnen att växa som individer och samtidigt ha oerhört roligt. Det gör att många ser tillbaka på sina kolloår som några av de bästa tiderna i sitt liv.